Ads

English French German Spain Dutch Portuguese Chinese Simplified

6 Απρ 2014

9 τρόποι για να βάψετε τα Πασχαλινά αυγά

http://tsoupress.wordpress.com
Το Πάσχα πλησιάζει …. οι προετοιμασίες πάντα μου δημιουργούσαν πολλά και διάφορα συναισθήματα χαράς, αγάπης … ή ακόμα και θλίψης ανάλογα με την περίοδο της ζωής μου. Φέτος, όμως είναι μια ξεχωριστή χρόνια, καθώς είναι το πρώτο Πάσχα της μικρής μου νεραϊδούλας. Είναι μόλις πέντε μηνών. Θα ζήσει για πρώτη φορά τη διαδικασία της μεγάλης αυτής γιορτής, όπως εξάλλου ζει για πρώτη φορά σε καθημερινή βάση τα ΠΑΝΤΑ.


Αποφάσισα να συγκεντρώσω σε αυτό το άρθρο όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βάψουμε τα Πασχαλινά μας αυγουλάκια, γιατί θεωρώ πως αυτά είναι τα σημαντικότερα για το πασχαλινό μας τραπέζι. Όπως και να έχει, τα Πασχαλινά αυγά χαρακτηρίζουν αυτή τη μεγάλη γιορτή!


1. Βάψιμο με την τεχνική της χαρτοπετσέτας

Η τεχνική της χαρτοπετσέτας είναι ένας από τους πιο ωραίους και εύκολους τρόπους να  διακοσμήσετε τα Πασχαλινά σας αυγά, είτε τα βάψετε με χρώμα είτε όχι. Για την ακρίβεια μπορείτε να διακοσμήσετε και άσπρα αυγά και πάλι θα έχετε ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Βρείτε χαρτοπετσέτες με σχέδια τα οποία να σας αρέσουν και κόψτε με ψαλιδάκι τα σχέδια αυτά (π.χ. ένα λουλουδάκι, πασχαλινό λαγουδάκι, ήλιος κλπ.). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και όλη την χαρτοπετσέτα σε περίπτωση που σας αρέσει. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα ασπράδι και το χτυπάμε. Με ένα πινέλο περνάμε το βρασμένο αυγό και κολλάμε πάνω την χαρτοπετσέτα (ολόκληρη ή και μόνο το σχέδιο). Αν χρειαστεί περνάτε και άλλη μια στρώση ασπραδιού με το πινέλο πάνω από τη χαρτοπετσέτα


2. Βάψιμο με χρωματιστή άμμο/ σκόνη

Με πινελάκι, βάλτε κόλλα (ή και ασπράδι) πάνω στο βρασμένο αυγό. Στη συνέχεια τοποθετήστε λίγο άμμο/ σκόνη για να κολλήσει. Μπορείτε να κάνετε διάφορα σχέδια πάνω στο πασχαλινό αυγό. 

3. Ψηφιδωτό με το κέλυφος του αυγού

Πάνω σε ένα βρασμένο αυγό το οποίο μπορεί αν έχουμε βάψει ή και όχι, τοποθετούμε με ένα πινέλο κόλλα και κολλάμε κομματάκια από το κέλυφος βαμμένου αυγού.  

4. Διακόσμηση με ρύζι και ξυρούς καρπούς

Όπως και με τις προηγούμενες τεχνικές, έτσι και εδώ θα χρειαστείτε κόλλα (προτιμήστε μη τοξική). Τοποθετήστε πάνω στο αυγό και στη συνέχεια βάλτε το αυγό σε ρύζι, ξυρούς καρπούς, όσπρια, μικρά μακαρονάκια ή ό,τι άλλο σας αρέσει μέσα στην κουζίνα. Αφήστε τη φαντασία σας…! 


5. Διακόσμηση με νταντέλα 

Για την πρόταση αυτή θα χρειαστείτε νταντέλα (μια λωρίδα). Μπορείτε να την πάρετε από κάποιο ρούχο, τραπεζομάντιλο κλπ. που δεν χρησιμοποιείτε ή και να αγοράσετε. Τοποθετήστε τη λωρίδα στη μέση του βρασμένου αυγού και δέστε με ένα λαστιχάκι. Στη συνέχεια τοποθετήστε το αυγό σε όποιο χρώμα επιθυμείτε. Αφήστε για κάποια λεπτά στη βαφή, βγάλτε και αφήστε ξανά το αυγό για μερικά ακόμα λεπτά με τη νταντέλα. Μετά το στάδιο αυτό, αφαιρέστε την προσεχτικά.     
6. Βάψιμο με λάδι

pasxalina-auga-vapsimo-me-ladi
Τον τρόπο αυτό, συχνά επέλεγε η γιαγιά μου και φαντάζομαι πως όχι μόνο η δική μου.. Στη βαφή που έχουμε προετοιμάσει σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. λάδι. Όταν το αυγό, βυθίζεται στη βαφή, μέρος του λαδιού κολλάει πάνω του και δεν επιτρέπει να εισέλθει σε αυτό το χρώμα. Έτσι στα Πασχαλινά αυγουλάκια δημιουργούνται «λεκέδες». Μπορείτε στη συνέχεια να βάλετε το αυγό σε διάφορα χρώματα, αφού αυτό θα σας δώσει ένα πολύχρωμα αποτέλεσμα. Τέλος, βγάζετε το αυγό, το στεγνώνεται και το περνάτε με λαδάκι για λάμψη. 

7. Βάψιμο με βαμβάκι  
pasxalina-auga-vapsimo-me-vamvaki
Ένας άλλος τρόπος να βάψουμε τα Πασχαλινά αυγά είναι ο εξής. Πάνω σε ένα κομμάτι βαμβάκι, μεγάλο τόσο όσο να καλύψει όλο το αυγό, βάζουμε με ένα κουταλάκι από όλα τα χρώματα της βαφής που έχουμε διαλύσει σε νερό. Τυλίγουμε το αυγό και το αφήνουμε για 5-10 λεπτά ή αι περισσότερα για πιο έντονα χρώματα.
  
8. Όμορφες φιγούρες με φύλλα ή λουλουδάκι  

pasxalina-auga-vapsimo-me-fulla
Ένας επίσης παλιός τρόπος για να βάψουμε τα Πασχαλινά μας αυγά. Πάνω στο βρασμένο αυγό βάζουμε φύλλα από κάποιο φυτό ή δέντρο, ή και λουλουδάκι με ωραίο σχήμα και στη συνέχεια το τοποθετούμε σε καλσόν. Βάζουμε το αυγό στη βαφή με το χρώμα που επιθυμούμε και αφού παραμείνει για κάποια λεπτά, βγάζουμε προσεχτικά το καλσόν. Το σημείο στο οποίο ήταν το φύλλο/ λουλουδάκι έχει παραμείνει άσπρο.


9. Βάψιμο με κερί ή κηρομπογιές

Ένας παλιός τρόπος για να διακοσμήσετε τα πασχαλινά σας αυγά, είναι να χρησιμοποιήσετε κερί. Μόλις κρυώσουν τα αυγά που έχετε βράσει, ζωγραφίστε πάνω τους με κερί. Στη συνέχεια τοποθετήστε τα αυγά σας στις βαφές. Το σημείο που έχετε περάσει με κερί, θα παραμείνει άσπρο και διαμορφωθούν ξεκάθαρα τα σχέδια που έχετε κάνει. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε και αν χρησιμοποιήσετε κηρομπογιές. Μια υπέροχη διαδικασία που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου