Ads

English French German Spain Dutch Portuguese Chinese Simplified

10 Απρ 2014

Πώς να μάθουμε στα παιδιά μας να σκέφτονται θετικά

https://www.flickr.com (by cvrcak1)
Πώς να μάθουμε στα παιδιά μας να σκέφτονται θετικά; Ίσως να μην είναι και τόσο δύσκολο. Απλά θέλει προσπάθεια σε καθημερινή βάση. Δείτε δώδεκα συμβουλές!

1. Είναι πολύ πιο εύκολο για το παιδί σας να θυμάται τα πάντα όταν όλα γίνονται υπό την μορφή παιχνιδιού. Το κλειδί για την αφομοίωση των νέων δεδομένων είναι η διασκέδαση   
2. Αντί να λέτε στο παιδί σας τι να μην κάνει, πείτε του τι να κάνει, αποφεύγοντας φράσεις όπως «μην κάνεις», «μην ακουμπάς», «μην φωνάζεις». Να χρησιμοποιείς λοιπόν θετικές φράσεις. Το υποσυνείδητο μας έχει την ικανότητα να μην ακούει το «όχι» αλλά να επικεντρώνεται μόνο στην πράξη, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κάτι που απαγορεύεται ή επιτρέπεται.  
3. Να μοιράζεσαι τις επιτυχίες σου με το παιδί σου. Να του δείχνεις πόσο ωραίο είναι να νοιώθει κανείς ικανοποιημένος. Εάν σκέφτεσαι θετικά και του δείχνεις το υπέροχο αποτέλεσμα της πράξης αυτής, σχεδόν δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι άλλο.
4. Παρότρυνε το παιδί σου να επαναλαμβάνει μόνο του διάφορες φράσεις όπως «είμαι καλός/ή», «είμαι ωραίος/α» κλπ. Δεν είναι αναγκαίο το παιδί να είναι απόλυτα σίγουρο για αυτό που λέει. Η ποσοτική αποθήκευση θετικών σκέψεων οδηγεί σε ποιοτικές αλλαγές. Η επανάληψη θα οδηγήσει στη στιγμή εκείνη κατά την οποία το παιδί σας πραγματικά θα πιστέψει στα λεγόμενά του.
5. Να υπενθυμίζεις συχνότερα στο παιδί σου πως πρέπει να ονειρεύεται. Τα όνειρα είναι οι βιταμίνες του μυαλού μας. Να φαντάζεται ακόμα και με τις μικρότερες λεπτομέρειες ένα όνειρο που πραγματοποιείται. Σαν να είναι ποια γεγονός. Να νιώσει με όλες τους τις αισθήσεις το όνειρο. Σε αυτό βέβαια χρειάζεται να το βοηθήσετε εσείς.
6. Δώστε τη δυνατότητα στο παιδί σας να δημιουργήσει. Αυτό αυξάνει την αυτοπεποίθηση και τη πίστη στις προσωπικές τους δυνατότητες και ικανότητες.
7. Να υπενθυμίζετε σε καθημερινή βάση στα παιδιά σας ποιες είναι οι θετικές τους πλευρές. Τα παιδιά δεν γεννιούνται με αναπτυγμένη την ικανότητας της αυτοεκτίμησης. Νομίζουν πως είναι αυτά, τα οποία εσείς τους δείχνετε πως είναι. Η καλή αυτοπεποίθηση είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να φύγουν οι αρνητικές σκέψεις. Ο άνθρωπος με καλή αυτοπεποίθηση είναι καλός με τους άλλους γιατί πιστεύει στον εαυτό του.  
8. Μην περιμένεις το παιδί σου να είναι συνέχεια ευτυχισμένο. Ο καλός γονιός δεν προστατεύει από την πτώση. Απλά είναι πάντα εκεί για να ιατρέψει τις πληγές. Οι δυσκολίες είναι το φάρμακο με το οποίο το παιδί μεγαλώνει, ενώ η θετική σκέψη μειώνει το διάστημα στο οποίο το παιδί σας πονάει.
9. Να αφήνεις το παιδί σου να βρίσκει μόνο του λύσεις στα πράγματα. Αυτό αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Να του μάθεις πως δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά μόνο λύσεις σε προβλήματα.
10. Να παρακινείς το παιδί σου να δημιουργεί φιλίες. Όσο καλύτερη ικανότητα έχει να επικοινωνεί τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπίζει διάφορες καταστάσεις στη ζωή.    
11. Μάθε στο παιδί σου να σέβεται και να αποδέχεται το σώμα του, αφού αυτό είναι το σπίτι των συναισθημάτων μας.
12. Αγάπα το παιδί σου! Να πιστεύεις σε αυτό! Καλύτερο μάθημα από τη θετική σκέψη και την αγάπη δεν υπάρχει. Το άτομο που νιώθει ότι τον αγαπάνε πιστεύει στις ικανότητές τους και στο ευτυχισμένο μέλλον του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου